Özel İzmir Ortodonti Polikliniği

Bahçelievler Mahallesi İnönü Caddesi No:185/6B
Karabağlar/İZMİR
Tel:02322553434
Tel:05317893434
info@izmiortodonti.com.tr

27 Kasım 2013 Çarşamba

Braket Çeşitleri

Braket dişin üzerine yapıştırılan şeffaf ya da metalden yapılmış parçalardır. Dişlere kuvvet braketler üzerinden uygulanır. Braketlerin içinden dişleri harekete geçiren tel, üzerinde de telin brakete tutunmasını sağlayan lastikler bulunur. Temelde bu parçalarla dişlere istenilen kuvvet ve yön verilmiş olunur.Braket çeşitleri şunlardır:
1. Metal Braketler:

Standart ortodonti ekipmanlarıdırlar.Dişlerin dış yüzeylerine uygulanırlar.kolay ve pratik uygulanmasının yanı sıra hastadan hastaya tedavi süresi değisse bile yine de en kolay tolere edilebilen aparatlardır. Paslanmaz çelik materyallerden üretilir.Günümüzde en yaygın kullanılan braket çeşitlerinin başında gelir. Metal braketlerin içine ark telleri yerleştirilerek dişlerde hareket meydana getirilir.Bu tür braketlere istenildiği takdirde değişik renklerde lastik ligatürler takılarak tedaviyi daha eğlenceli hale getirilmektedir. Metal braketlerin şeffaf braketlere göre avantajı, fiyatlarının daha ekonomik olmasıdır. Günümüzde metal braketler oldukça küçük ve kullanımı oldukça rahattır.
2. Şeffaf Braketler:

Seramikten yapılan bu braketler şeffafdır ve daha az görünürler. Bu özelliklerinden dolayı yetişkin hastalarda ya da gençlerde çok tercih edilmektedir. Daha az görünmelerine rağmen metal braketlere göre daha kırılgan olmalarından dolayı kullanırken daha dikkatli olmak gerekir.

3.Lingual Braketler:

Dişlerin iç tarafından yapıştırılan braket türüdür. Estetik kaygılar nedeniyle tecih edilmektedir.Sabit tedavi yöntemlerinden biridir.Hastaların bu apareylere toleransı apareylerin dil tarafında olmasından dolayı daha zordur. Bu tedavi tipinde dişlerin üzerinde hiçbir şey gözükmez. Oldukça estetik olan bu tedavi yönteminde tedavi süresi, vestibülden uygulanan sabit tedavilere göre biraz daha uzun sürmekte olup, hastaların karşılaştığı en büyük problem konuşma bozukluğudur. Apareyler dil tarafında olduğundan, sesler çıkarken bu apareylere çarparak çıkacağı için ‘’t’’ ‘’s’’ ‘’d’’ gibi bazı harflerin fonasyonu çok güç olacaktır.
4.Invisaling:

Invisalign tedaviniz, neredeyse görünmez, çıkartılabilir seri halinde alignerlardan oluşur. Bu alignerları iki haftada bir sıradaki seri ile değiştirirsiniz. Her aligner sizin ve sadece sizin dişleriniz için size özel üretilir. Her bir alignerı değiştirdiğinizde, dişleriniz azar azar, her hafta hareket eder, taki doktorunuz tarafından belirlenen final pozisyonlarına düzelerek ulaşana kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder